"Ο αγιογράφος Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης"

Έτερη μονογραφία του Γιάννη Κ. Λάμπρου είναι το βιβλίο Ο αγιογράφος Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης, που εκδόθηκε από τον Δήμο Αθηαίνου το 2003. Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται η βιογραφία και η καλλιτεχνική προσφορά του Αθηαινίτη αγιογράφου Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη (1920-2011).

Ο Πατήρ Καλλίνικος εμβάθυνε σε διάφορα είδη αγιογραφίας, όπως η τεχνική της νωπογραφίας (fresco) και της εγκαυστικής τέχνης (κηρόχυτες εικόνες) την οποία έμαθε στο Όρος Σινά κατά την επίσκεψή του το 1967. Εικόνες του υπάρχουν σε διάφορους ναούς και μοναστήρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Οι σημαντικότερες τοιχογραφίες του με την τεχνική του fresco, βρισκονται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου. Από το 2006 και μετά αγιογραφούσε μόνο χρησιμοποιώντας την τεχνική της εγκαυστικής εικόνας. Επίσης, έργα του έχουν εκτεθεί σε διάφορες εκθέσεις διεθνώς

Εκτός από το πλούσιο αγιογραφικό του έργο, ο Πατήρ Καλλίνικος έχει να επιδείξει και έργα φιλανθρωπίας. Ενδεικτικά, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο στην γενέτειρά του κωμόπολη Αθηένου, το οποίο κτίστηκε με τη δική του συμβολή και εξυπηρετεί διάφορες ανάγκες του δήμου και στεγάζει το τοπικό μουσείο. Παράλληλα, υπήρξε και γνωστός δάσκαλος αγιογραφίας μεταλαμπαδεύοντας την τέχνη και την γνώση του σε νεώτερους αγιογράφους. Δείγμα της διδασκαλίας του αποτελεί και ένα δικό του εκδοθέν βιβλίο για την αγιογραφία, Η τεχνική της αγιογραφίας: με παράρτημα τοιχογραφιών του Πανσέληνου από το Πρωτατο του Αγίου Όρους. Λευκωσία, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 1996. 
Από πολλούς θεωρείται ότι η βυζαντινή αγιογραφία άνθησε στην Κύπρο χάρη στον Πατέρα Καλλίνικο ο οποίος αναβίωσε αυτή την τεχνική σε μια περίοδο που οι περισσότερες αγιογραφίες είχαν στοιχεία ρώσικης τεχνοτροπίας με δυτική επίδραση.